کارکردهای محاسبه نفس
۱. وقوف بر کاستیها؛ وقتی انسان به حساب خود رسیدگی کند، اگر عیب و ایرادی در کارهایش باشد، برایش آشکار میشود. این مطلب در سخنان گهربار امیر مؤمنان( چنین آمده است: مَنْ حََاسَبَ نَفْسَهُ وَقَفَ عَلیََ عُیُوبِهِ.۲۴ هر کس به حساب خود برسد، بر عیبهای خویش آگاهی یابد.
۲. اصلاح خویش؛ انسان عاقل، وقتی به عیب خویش آگاه شد، به طور طبیعی نسبت به آن حساس میشود و اگر وجدان بیداری داشته باشد تلاش میکند آن عیب را از خود دور سازد.
امام علی ع فرمود: ثَمَرَهُْْ الْمُحََاسَبَهْْ صَلاَحُ النَّفْسِ.۲۵ میوة محاسبه، اصلاح خویش است.
۳. کسب کمال و خوشبختی؛ کسانی که به اعمال خویش رسیدگی میکنند و حساب و کتاب خود را به دست میآورند، خواه ناخواه، راههای سقوط و صعود را بهتر میشناسند و در نتیجه راه کمال را میپیمایند و از گمراهی و سقوط میرهند.
4. حسابرسی آسان در روز رستاخیز؛ در قرآن مجید سخن از حساب سخت و آسان به میان آمده و در قیامت، عدهای به سختی و دقت تمام، مورد محاسبه قرار میگیرند که خود این حساب و کتاب، بسیار رنجآور و نوعی عذاب است ولی از برخی نیز با ملایمت و احترام، آسان، حسابکشی میشود؛ فَأَمَّا مَنْ أُوتِی کِتَابَهُ بِیَمِینِهِ فَسَوْفَ یُحَاسَبُ حِسَاباً یَسِیراً. (انشقاق: ۷ ـ ۸)
۶. جبران گذشته و آمرزش گناهان؛ خودارزیابی، سبب میشود که مؤمن از گناهان و خطاهای گذشته توبه کرده، به جبران بدیها همت گمارد تا در جرگه توبهکنندگان قرار گیرد که محبوب خداوند هستند: إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ التَّوَّابِینَ وَیُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِینَ. (بقره: ۲۲۲)
- ۹۱/۰۶/۱۶